RELO Wonen
Relo wonen

Leegstandwet

Koopwoning tijdelijk verhuren via de Leegstandwet?

Handig zeg, uw woning verhuren terwijl u al lekker in uw nieuwe woning woont! De maandelijkse kosten van uw oude woning zijn gedekt -u mag zelf de huurprijs bepalen- én u hoeft zich minder zorgen te maken om verval dan wel inbrekers.

Bij het (tijdelijk) verhuren van uw koopwoning via de leegstandwet komen wel wat zakenkijken. Echter, wij staan klaar om u bij te staan! Wij informeren u graag bij zowel de aanvraag van de vergunning bij uw gemeente evenals het aanvragen van goedkeuring bij uw bank.

Relo wonen

Wanneer komt mijn koophuis in aanmerking voor de Leegstandwet?

U als verhuurder en uw verhuurde woonruimte moeten voor de toepasselijkheid van de Leegstandwet aan bepaalde vereisten voldoen, waaronder:

  • Uw woning is onbewoond.
  • Uw woning staat duidelijk zichtbaar te koop.
  • U heeft een Leegstandwetvergunning aangevraagd en gekregen van de gemeente.
  • U heeft toestemming van de hypotheekverstrekker ontvangen o.b.v. de leegstandwet.
  • U verhuurt voor minimaal zes maanden en maximaal vijf jaar (gelijk aan de termijn van de vergunning).
  • Ook mag u maximaal twee te koop staande huizen op uw naam hebben.

Geen huurbescherming voor een huurder

Bij tijdelijke (ver)huur op grond van de Leegstandwet zijn de huurbeschermingsbepalingen uit het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing.

Een huurovereenkomst op basis van de Leegstandwet wordt over het algemeen afgesloten zolang de Leegstandwetvergunning is afgegeven; meestal voor een periode van vijf jaar. De eerste zes maanden gelden als een vaste huurtermijn zonder dat opzegging door de partijen mogelijk is. Vanaf de derde huurmaand, kan een verhuurder met een opzegtermijn van drie kalendermaanden de huur opzeggen bij de huurder indien de woning is verkocht. Vanaf de vijfde maand kan de huurder de huurovereenkomst beëindigen met één kalendermaand opzegtermijn.
Tevens moet een huurder gedurende de huurperiode meewerken aan bezichtigingen en ervoor zorgen dat de woning er dan representatief uitziet voor mogelijke kopers. Afspraken voor een bezichtiging door de makelaar worden in overleg met de huurder gepland.

Behoefte aan onze hulp? Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op, dan legen we alles nogmaals rustig uit. Wij begeleiden en adviseren u graag met o.a. het aanvragen van een vergunning voor verhuur op grond van de Leegstandwet en het opstellen van een huurcontract dat aan de bijzondere eisen van deze wet voldoet.

Relo wonen

ONZE BEMIDDELAARS

Onze bemiddelaars zijn gespecialiseerd, vakkundig en klantgericht op bemiddeling tussen huurders en verhuurders in de particuliere woningmarkt.

RELO Wonen