RELO Wonen

Panden kopen voor verhuur

Eigenaren die één of meerdere woningen verhuren, krijgen de komende jaren te maken met een flinke verhoging van hun belastingaanslag. Volgend jaar zet de overheid een eerste stap met het afschaffen van de ‘leegwaarderatio’. Daarnaast wil het kabinet een systeem invoeren, waarbij belasting moet worden betaald over de huurinkomsten en de waardestijging van het pand.

De Pretbox

Tot nu toe konden woningverhuurders gebruikmaken van belastingvoordelen in box 3 van de inkomstenbelasting: inkomen uit sparen en beleggen. Ze krijgen in deze box verschillende voordelen van, zoals dat de huurinkomsten onbelast worden en dat er een korting is op de woningwaarde waarover belasting wordt geheven. Box 3 wordt daarom ook wel ‘de pretbox’ genoemd. Door deze ‘leegwaarderatio’ voor langdurig verhuurde woningen, is de opgegeven waarde tientallen procenten lager dan de WOZ-waarde. Ook wordt een eventuele hypotheekschuld nog eens afgetrokken van het bedrag waarover de fiscus belasting heft.

Belasting over huurinkomsten

De lage belastingdruk maakte het heel aantrekkelijk om panden te kopen voor verhuur. Veel beleggers hebben dat de afgelopen jaren dan ook gedaan, of hun oude woning aangehouden en verhuurd toen ze zelf doorstroomden naar een groter huis. Dit systeem gaat echter op de schop. Zo wil het kabinet een systeem invoeren, waarbij belasting moet worden betaald over de huurinkomsten en de waardestijging van het pand.

Bron: NRC

Bron: VBO

Relo wonen
RELO Wonen